Sneek, Harinxmaland

Hoe hard is het water in Sneek?

Waterhardheid binnen postcode 8603: °D 6,4

Drinkwaterproductielocatie: Spannenburg

Naam kraanwater: Spannenburger Oer

In de buurt van Tjerkgaast, in gemeente Friese Meren, ligt drinkwaterwinning Spannenburg. In 2010 verbouwde Vitens deze waterwinning met als doel de kwaliteit te verbeteren en te verduurzamen. Jaarlijks wint Vitens hier 25 miljoen m³ drinkwater. Hiermee voorziet zij 140.000 inwoners van de westelijke helft van Friesland dagelijks van vers, betrouwbaar en lekker drinkwater.

Leeftijd, kwaliteit en smaak

Het oudste water viel zo’n 100.000 jaar geleden als regen. Het is gedurende al deze jaren natuurlijk gezuiverd door de bodem. Voordat het uit de kraan komt wordt het gefilterd. Dit heldere water is zuurstofrijk en smaakt daardoor lekker fris. Kraanwater van Vitens is een natuurproduct, uniek door de lokale bodem. Het drinkwater voldoet aan de allerhoogste en strengste kwaliteitseisen en behoort tot het beste natuurlijke kraanwater van de wereld.

Bron en gebied

Grondwaterbronnen zijn kwetsbaar en moeten beschermd worden voor de toekomst. Denk aan het gebruik van wegenzout en bestrijdingsmiddelen in de landbouw. Vitens houdt de drinkwaterwinning daarom altijd scherp in de gaten en beschermt wingebieden tegen vervuiling. Daarbij kijkt Vitens ook vooruit, want de bronnen moeten ook in de toekomst schoon en veilig blijven.

 
 

Waterhardheid

0-3

3-5

5-7

7-9

10+

Resultaat:

Geen hechting van kalk

Minimale hechting van kalk

Hechting van kalk, met goed drogen en poetsen controleerbaar

Hechting van kalk, kalkaanslag bijna niet te voorkomen op tegels, glaswanden, waterkoker, enzovoorts

Hard water