Aandachtspunten bij aanschaf van een waterontharder:

Om u op weg te helpen tijdens uw zoektocht hebben wij een aantal tips samengesteld waar u op kunt letten.

"Duurzaam product"

Een waterontharder is een aanschaf voor een lange periode van 10 tot 30 jaar, daarom is het verstandig om een ''merk'' waterontharder aan te schaffen.

Op de markt zijn veel toestellen die samengesteld zijn "merkloos'' waarvan de fabrikant niet te herleiden is. Wanneer er in de toekomst service of onderhoud aan uw toestel nodig is, kan dit problemen geven.

"Temperatuur en bacteriegroei"

De omgevingstemperatuur van de waterontharder is belangrijk, een plaatsing van de waterontharder op een vloer met vloerverwarming raden wij sterk af. Hiermee wordt uw water opgewarmd en neemt de kans op legionella sterk toe. Bovendien moet er altijd vers / koud water getapt kunnen worden. Dit geldt overigens ook voor een waterontharder in een ruimte die in de zomer of winter erg warm wordt, zoals een CV-ruimte. De waterontharder met inhoud zal altijd de temperatuur van de omgeving aannemen, vooral bij grote harscilinders kan dit een groot probleem zijn.

"Water ontharden met een IBA"

Maakt u gebruik van een IBA  ( Individuele Behandeling Afvalwater ), plaats dan zeker geen toestel met een ontsmettingsmodule. Deze maakt chloor aan, dit verstoort het evenwicht in uw IBA. Waterontharders zonder deze module kunnen goed toegepast worden in een situatie met een IBA.

"Geluid bij regeneratie"

Let er bij een elektrische waterontharder op dat deze geplaatst wordt op een locatie waar u geen last heeft van het spoel (regeneratie) geluid. In tegenstelling tot een watergestuurde waterontharder, kan een elektrische tot wel 4x meer geluid produceren. Een elektrisch toestel spoelt 's nachts en een watergestuurd toestel niet.

"Goed advies"

Het is verstandig om een goed advies te krijgen, door een specialist, eventueel bij u thuis. Het is belangrijk dat de capaciteit overeenkomt met uw jaarlijkse waterverbruik en eventuele pieken en dalen in het dagelijkse waterverbruik.

"Stroom en vocht"

Wanneer u een waterontharder wilt plaatsen in een vochtige ruimte, zal deze zonder stroom moeten werken. Het is niet aan te raden om hier apparaten op stroom of batterijen te plaatsen.

"Onderhoudscyclus"

Iedere waterontharder heeft onderhoud nodig! Het ene merk jaarlijks de ander 1x per 2 jaar, let daarbij op de kosten en de frequentie hiervan. Het is belangrijk dat dit frequent gebeurt, hierbij worden onder andere de filters, harsen, zoutvoorraad etc gereinigd. Dit wordt ook door uw waterbedrijf geadviseerd.

"Addertjes onder het zout"

Zout voor waterontharders is regeneratiezout, voor bijna alle waterontharders is dit universeel ( tabletten, brokken, kristallen ). Let op de garantie voorwaarden, enkele leveranciers verplichten u om regeneratiezout bij hun af te nemen.