Waarom een Delta?

Kwaliteit van een Delta ten op zichte van andere merken

Een Delta waterontharder is van Belgische fabricaat, het toestel wordt ontwikkeld en gemaakt door Delta. Op deze manier ligt het gehele proces bij ''Delta Water Engineering''. 

Bij vrijwel ieder ander merk worden de toestellen geassembleerd (samengesteld). Meestal wordt er eerst een kabinet (behuizing) ingekocht voor een unieke uitstraling. Daarna wordt een harscilinder toegevoegd, gecombineerd met een besturingskop en een aantal liters hars. Dit vormt samen met een zoutvoorraad en een besturingsprintplaat de waterontharder. De toestellen worden samengesteld door de verschillende leveranciers, zij geven het toestel een unieke naam.

Op deze wijze worden de meeste elektrische toestellen samengesteld, met onderdelen uit o.a. Amerika, China, Vietnam, Duitsland enz. Door het samenstellen van onderdelen die samen een waterontharder vormen, zal de kwaliteit nooit op dezelfde manier bewaakt kunnen worden als bij Delta.

Plaatsingsmogelijkheden

Omdat een Delta waterontharder zeer compact is en deze te combineren is met verschillende zoutbakken (van 10 tot 150 kg), zijn er vele opstellingen mogelijk. Daar waar de watermeter zich bevindt, kunnen wij de ontharder bijna altijd plaatsen.

-Doordat deze zonder stroom werkt, mag dit in een vochtige ruimte zijn.

-De afvoer kan 2 meter omhoog en kan onder rioolniveau geplaatst worden.

-De zoutbak en de ontharder mogen 3 meter van elkaar geplaatst worden, zowel horizontaal als verticaal

-Mogelijkheden voor plaatsing in de meterkast / combinatie kruipruimte - meterkast / kelder / enz.

 

Plaatsingsmogelijkheden van andere merken worden veelal beperkt, door het formaat van de waterontharder en van de zoutbak of van de gehele behuizing.

Hierdoor wordt veelal uitgeweken naar een kruipruimte / hal / berging / garage.

Werking water-gestuurd ten op zichte van elektrisch

Bij een Delta waterontharder zal de piston die de regeneratie in werking zet, omgezet worden door een watersignaal. Deze omzetting duurt nog geen seconde voor de waterontharder zal beginnen met zijn regeneratie, hierdoor ontstaat er zeker geen drukverlies. Deze regeneratie duurt slechts 15 minuten, met een waterverbruik van 18 liter. Tijdens de regeneratie zal uw watercapaciteit per minuut met gemiddeld 1,2 liter afnemen. Dit is zo minimaal dat u het zo goed als niet zal vernemen. 

Andere merken hebben veelal een regeneratie tijd van 30 - 120 minuten en een spoelwater verbruik van 50 tot 200 liter. Hierbij zal het aantal liters per minuut aan spoelwater een stuk hoger zijn en uw waterdruk afnemen. Hierdoor is een uitgestelde regeneratietijd tot aan de nacht noodzaak. De gegevens van het waterverbruik / zoutverbruik / regeneratietijd worden vaak niet vermeld bij de technische gegevens.

Geen continue waterverbruik? Samengesteld gezin, co-ouderschap, werken buitenland, zwembad vullen, logés, enz.

Een Delta waterontharder regenereert in slechts 15 minuten.

Een simplex waterontharder zal na ongeveer 1000 liter water zichzelf reinigen en geeft dan even het gewone water. Daarna staat hij weer klaar om de volgende 1000 liter kalkvrij water te leveren. Bij een piekverbruik zal de regeneratie een keer vaker voorkomen, maar na 15 minuten staat hij weer klaar en heeft u weer alle voordelen van zacht water.

Een duplex waterontharder zal ook na ongeveer 1000 liter water zichzelf reinigen, op dit moment zal al het water door de 2e harscilinder lopen en heeft u nog steeds volledig kalkvrij water. Doordat de 1e harscilinder zichzelf afsluit tijdens de reiniging, zal de maximale doorstroom capaciteit 15 minuten terug gaan van 43 liter/minuut naar 25 liter/minuut. Dit is dezelfde doorstroom capaciteit van de meeste watermeters en ruim voldoende. Bij een piekverbruik heeft u continue kalkvrij water.

Een elektrisch gestuurde waterontharder met een uitgestelde regeneratie zal deze uitstellen tot aan de nacht. Wanneer u een piekverbruik heeft, zal het toestel verzadigd raken en niet meer kalkvrij water leveren tot aan de nacht.

Indien het toestel beschikt over een intelligente processor zal deze kijken naar het gemiddeld waterverbruik per dag en zal het in de nacht berekenen of er voldoende restcapaciteit is voor de volgende dag. Wanneer dit niet het geval is, zal deze 's nachts gaan regenereren en anders de berekening de volgende nacht opnieuw doen. Wanneer er een piekverbruik is zal het toestel verzadigd raken en niet meer kalkvrij water leveren tot aan de nacht. Het toestel gaat uit van een constant waterverbruik, wanneer dit niet het geval is zal de processor niet effectief werken.

Zoutverbruik water-gestuurd ten opzichte van elektrisch

Een Delta waterontharder regenereert pas wanneer het echt nodig is, bij 100% verzadiging. Bij de spoeling gebruikt de ontharder slechts 300 gram zout in combinatie met 18 liter water.

Bij elektrische toestellen met een uitgestelde regeneratie wordt 's nachts geregenereerd, al vanaf 60% verzadiging. Dit leidt uiteraard tot een verhoogd zout- en waterverbruik. Vaak wordt het zout en waterverbruik niet weergegeven bij de technische gegevens. 

Delta ten opzichte van een waterontharder met een groot harsvolume

Een Delta waterontharder maakt gebruik van zeer fijne harsen van slechts 0,3 mm. Door deze fijne harsen hebben onze compacte waterontharders een grote capaciteit. Wanneer er 1 liter water (bij duplex 2 liter) door het toestel stroomt, is deze volledig ververst en zal het de aanvoer temperatuur van het water niet verder beïnvloeden. Het water wordt bovenin het toestel verdeeld en daarna zal het volledig door het filterdoek en harsbed gaan.

Indien een waterontharder met een grote harscilinder in een hal, garage of berging geplaatst wordt met een voorraad van bijvoorbeeld 10 liter water, kan de temperatuur van het water, zeker in de zomer sterk, toenemen door de omgevingstemperatuur. Een harsfles met 10 liter water zal het water eerst mengen en voordat deze volledig ververst is bent u al gauw 30 liter verder.

Ter vergelijking: een Delta duplex kan dezelfde capaciteit leveren als een elektrisch gestuurde waterontharder van 140cm hoog. Hoewel de duplex dezelfde capaciteit levert heeft deze het voordeel dat deze continue levert. 

Installatie kosten ten op zichte van elektrisch

Een Delta waterontharder werkt zonder stroom en is zeer compact. Door dit te combineren met verschillende zoutbakken kunnen wij de Delta waterontharder bijna altijd in de buurt van uw watermeter plaatsen. De waterontharder mag in een vochtige ruimte staan en kan 3 meter van de zoutbak af staan.

Hierdoor kan de Delta waterontharder vrijwel altijd eenvoudig geïnstalleerd worden en kunnen wij prijzen bieden inclusief montage. Voorwaarde is dat de waterontharder binnen 5 meter van uw watermeter geïnstalleerd wordt en er geen graafwerk verricht hoeft te worden.

De meeste waterontharders werken op stroom, hiervoor moet een wandcontactdoos aanwezig zijn of aangelegd worden. Bovendien is het plaatsen van een waterontharder op stroom door het formaat vaak onmogelijk in de buurt van de watermeter. Vaak wordt er uitgeweken naar een hal, berging, garage of kruipruimte. Hierdoor variëren de installatiekosten behoorlijk.

Een Delta werkt zonder ontsmettingsmodule

 

Een Delta waterontharder heeft een harscilinder van 3 liter, hierin bevindt zich slechts 1 liter water. Hiermee wordt uw waterleiding met 1 liter vergroot, dit is geen bron voor bacteriën. Wanneer u de kraan opent wordt de waterontharder onmiddellijk ververst, al na de 1e liter.  

Bij elektrische waterontharders moet de waterontharder na maximaal 5 a 6 dagen volledig ververst worden. Wanneer er bijvoorbeeld 10 liter water in de cilinder staat, kan deze niet eenvoudig ververst worden door het openen van een kraan. Het water zal zich gaan mengen en zal waarschijnlijk na 30 liter pas volledig ververst zijn. Om er zeker van te zijn dat er geen water wordt getapt dat ouder is dan 6 dagen, zal er een regeneratie plaats moeten vinden. Sommige leveranciers vinden dit nodig met een ontsmettingsmodule.

De ontsmettingsmodule maakt een minimale hoeveelheid chloor aan, door middel van elektrolyse met behulp van het pekelwater. De hoeveelheid chloor is minimaal en sterk verdund anders breekt het hars door het geconcentreerde chloor. Hierdoor is de werking minimaal en zal het pekelwater tijdens de regeneratie beter ontsmetten dan de chloorgenerator.

De resthardheid kan op iedere Delta waterontharder goed ingesteld worden

De resthardheid kan bij een Delta waterontharder goed ingesteld worden. Van de inkomende hardheid kunnen wij eenvoudig de resthardheid instellen door een bijmenging in te stellen. Deze is variabel instelbaar van 1/10 (10%) tot 1/2 (50%) van de inkomende hardheid. Zo kunnen wij bijvoorbeeld bij een hardheid van 10 DH de uitgaande hardheid regelen van 0 tot 5 DH. Hierdoor is uw resthardheid volledig instelbaar en controleerbaar.

Waarom een resthardheid? Wanneer wij de resthardheid instellen op 1 DH (ongeveer 1/10 resthardheid) is onze waterontharder 10% zuiniger met zoutverbruik en spoelwater, de concentratie kalk is zo laag dat er geen hechting meer plaatsvindt en voor de smaak zit er nog iets van kalk in het water. Op deze manier heeft een resthardheid alleen voordelen. Over het algemeen vinden klanten zacht water heerlijk ongeveer 1 op 200 vindt de smaak niet optimaal. Wanneer we de hardheid verhogen naar 2 DH zijn ook deze klanten tevreden en zal de smaak van het water niet een probleem zijn. Ook bij 2 DH zal er geen hechting van kalk plaatsvinden, maar gaan we richting het grensgebied.

Bij de meeste waterontharders is de resthardheid niet goed in te stellen. Als het al in te stellen is, wordt dit meestal gedaan door een stelschroefje op de bypass. Deze instelling wordt bijgesteld tot de juiste waarde wordt gemeten met een testsetje. De resthardheid door middel van een bijmengings-schroef op de bypass is afhankelijk van de volumestroom. Wanneer er bijna geen water gebruikt wordt, zal het water grotendeels door de bijmengen lopen waardoor er weer een volledige hardheid ontstaat. Vult u uw bad, dan zal er een bijna volledige ontharding plaats vinden. Hierdoor varieert uw hardheid.

Een Delta heeft nooit een over-capaciteit en werkt altijd efficiënt 

Een Delta waterontharder heeft een harsfles met slechts 3 liter hars, deze zal gevuld zijn met 1 liter water. Wanneer er water getapt wordt, zal de harsfles onmiddellijk ververst zijn. Het voordeel van een Delta is dat de fles geregenereerd wordt (spoelt) bij 100% verzadiging, dit in tegenstelling tot elektrische toestellen. Door deze eigenschappen zal het toestel altijd op tijd ververst worden, zelfs bij kleine waterverbruiken. Zo kan een Delta duplex zelfs ingezet worden voor huishoudens met 1 tot 8 personen.  

Bij elektrische toestellen werkt dit anders. Door het grotere formaat, de grotere harsfles en de grotere hoeveelheid water in de fles, zal deze 1x per 6 dagen moeten spoelen. Wanneer er bij een harsfles van 10 liter een uitwisselingscapaciteit (bij 10DH) wordt gegeven van 2,8 m3, betekent dit dat er per liter hars 280 liter onthard kan worden in een ideale situatie. 

Het gemiddelde waterverbruik per persoon per dag is 123 liter = 738 liter / 6 dagen.

Voorbeeld voor 1 persoon: 738 liter / 280 liter = 2,6 liter hars. In de ideale situatie zal voor 1 persoon 2,6 liter hars voldoende zijn en zal het toestel 1x per 6 dagen regenereren. Wanneer het hars volume groter wordt, zal dit een overcapaciteit betekenen, en zal er nog steeds 1x per 6 dagen geregenereerd moeten worden.

Voorbeeld voor 2 personen: 2 x 738 = 1476 liter / 280 liter = 5,2 liter hars. In de ideale situatie zal voor 2 personen 5,2 liter hars voldoende zijn en zal het toestel 1x per 6 dagen regenereren. Wanneer het harsvolume groter wordt zal dit een overcapaciteit betekenen en zal er nog steeds 1x per 6 dagen geregenereerd moeten worden.